понеділок, 15 грудня 2014 р.

День вшанування ліквідаторів на Чорнобильській АЕС

Вже лелека не в’є там гніздечко,
Не лунає там пісня і сміх,
Наче сироти, стали містечка
Без людей нерозумних своїх…
14 грудня День вшанування учасників аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Цю сумну подію принесли нам на своїх крилах чорні лелеки: кажуть, після аварії на ЧАЕС саме такими бачили їх в зоні лиха. Вшановуючи учасників ліквідації наслідків аварії, ми віддаємо данину пошани всім хто ціною власного здоров’я й життя захистив нас й увесь світ від Чорнобильської катастрофи Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато ліквідаторів не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров'я майбутніх поколінь. Хай залишиться у минулому й ніколи не повториться жах чорнобильської катастрофи. А пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир, спокій і процвітання. На знак пам’яті про ті страшні події бібліотека підготувала книжкову виставку «Пропусти Чорнобиль крізь серце своє» , яка знайомить з літературою про ці події та мужність пожежників – ліквідаторів

середу, 10 грудня 2014 р.

Права людини

Ти людина  - отже маєш право!

Кожен із вас особистість, саме такої людини, як ви, немає на Землі й не може бути. Кожна людина єдина та унікальна. Ви говорите по-різному, по-різному думаєте й висловлюєтеся, мирно живете, іноді сперечаєтеся. Однак ви завжди повинні пам’ятати, що всі люди на Землі мають однакові права. 10 грудня 1948 року Організація Об'єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини, що проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність усіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші). Мають свої права і діти. Права дітей записані в Конституції України – головному законі нашої держави, та в „Конвенції ООН про права дитини”. Отже, діти стають дорослими у віці 18 років, проте володіють правами від самого народження. 
В цей день бібліотека підготувала виставку літератури під назвою "Є право - є надія", яка знайомить з правовими документами та список літератури "Права і свободи твої, дитино!"


середу, 3 грудня 2014 р.

Міжнародний день людей з обмеженими можливостями

Дивіться на нас, як на рівних

Бути людиною – означає любити інших такими, якими вони є. Це веде до об’єднання людей. Любити – це не означає просто робити щось для когось, але це означає допомогти іншій людині відкрити, що вона неповторна, безцінна, гідна поваги.
 (Жан Волье)
В 1981 році Організація Об‘єднаних Націй призначила  3 грудня Міжнародним днем людей з обмеженими можливостями з метою пропагування в суспільстві поваги до прав таких громадян, глибшого розуміння проблем інвалідів, а також включення їх в активне життя суспільства, що позитивно вливає на політичну, економічну та соціальну сфери людської діяльності. Проведення Міжнародного дня людей з обмеженими можливостями спрямоване на привернення уваги до їхніх проблем, захист їхньої гідності, прав і добробуту. Згідно із світовою статистикою ООН, практично кожен 10 мешканець планети – особа з інвалідністю. В Україні нараховується близько 2,5 млн інвалідів. Вони не вимогають до себе жалю, тому що як ніхто давно усвідомили що це шлях в нікуди. Так сталося! Для них не потрібно щось особливе, лише елементарне - можливість жити серед людей, бути в суспільстві і відчувати себе людьми, як всі ми.
В цей день у шкільній бібліотеці була підготовлена виставка "Книжки, які допомогають жити" та огляд літератури до виставки. Говорили про книжки, які знайомі усім з дитинства, вони про мужність, та стійкість, віру та жагу до життя. Говорили про призначення людини - доброту в душі та уміння співчувати.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...