вівторок, 31 березня 2015 р.

Всесвітній день птахів

Птахи на крилах весну принесли
1 квітня - Всесвітній день птахів. Цей день святкується в пам`ять про прийняття Міжнародної конвенції з охорони птахів, підписаної 1 квітня 1906 р. Однак День птахів - це не тільки річниця конвенції, а й час повернення птахів із зимівлі. В цей день розвішують шпаківні, та інші "будиночки". Спершу День птахів святкували в США як дитяче свято. Організатором виступив педагог зі штату Пенсильванія. Його підтримала одна з місцевих газет, яка популяризувала це свято на всю країну а згодом і на увесь світ. 
Літературний перегляд "Чудовий світ пернатих друзів"

пʼятницю, 27 березня 2015 р.

Найкращий читач

На хвилях конкурсу


На землі є багато див, створених природою і зроблених руками людини. І серед них – книжка, в якій зібрано весь неосяжний світ. Усе, що створене людським розумом, усе, до чого прагне наша душа, відображене в книжці. 26 березня пройшов другий тур Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України – 2015». Нашу бібліотеку представляла учениця 7 класу Балдурська Олена. За умовами конкурсу Олена підготувала розповідь про свою улюблену книгу та показала високу ерудицію і чудові знання з літератури поза шкільної програми. За підсумками журі Олена зайняла ІІ місце та отримала диплом і подарунки. Вона зайняпа почесне місце серед найкращих читачів бібліотеки.

Екскурсія

Шлях сучасної книги

Книга велике диво створене людиною. Кожен день ми бачимо багато книжок не замислюючись над тим, як же створюється книга. Який шлях проходить вона перш ніж потрапити на полиці книжкових магазинів та бібліотек. Скільки людей працюють над тим, щоб це диво потрапило до наших рук. Дізнатися про це вирішили учні 4 – го класу відправившись на екскурсію до друкарні. З захопленням та подивом знайомилися учні з магією виникнення книжки. Великі рулони паперу перетворювалися  на нескінченні стовпці, які розрізалися на потрібні зошити.  І ось вже з’явилися малюнки та текст майбутньої книги. Зачарував дітей і процес появи різнокольорових малюнків. Але попереду чекало ще багато цікавого, перш ніж  готовий і зшитий блок скріпили з обкладинкою. І диво - нова книжка вже готова. 

вівторок, 24 березня 2015 р.

Тиждень дитячого читання розпочато!

Дім без книги - день без сонця

Щороку в березні у бібліотеках України для дітей проходить Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Початок цій чудовій традиції було покладено майже 70 років тому. У незалежній Україні Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги було засновано 22 лютого 1993 року. Цей захід було створено з метою заохочення дітей до читання та книг, в час коли інтенсивний та швидкий розвиток інформаційних технологій, комп’ютеризації, Інтернету набувають все більшої популярності. Та ніщо не може замінити спілкування дитини зі справжньою книгою. Цікаво і змістовно розпочався в бібліотеці цей тиждень. Учні третіх класів  подорожували разом із бібліотечним домовичком Кузькою та знайомилися  з структурою книги. Під час уроку діти працювали з книгою та розгадували різні завдання, які підготував домовичок. 




суботу, 21 березня 2015 р.

День поезії

Поезія - слово! Поезія - пісня! 
Поезія - вільна душа!
21 березня відначається Всесвітній день поезії. Від того часу, коли людина вперше зримувала слово, й до наших днів існує на землі поезія. Вона змушує думати, радіти, сумувати, любити, робить людину Особистістю. Представники ЮНЕСКО вважають, що поезія була і залишається найважливішою частиною сучасного мистецтва. Тому людство повинно навчитися цінувати поетичні рядки і знаходити в них справжнє багатство. 

Що ж таке поезія? Це слово, яке вбирає в себе багато понять. Поезія - це коли ти наповнюєшся енергетикою слова, отримуєш велику насолоду від читання. Це коли хочеться перечитувати знову і знову. Поезія - це музика душі, яку чує не кожен. Поезія -  сум, чарівність, політ фантазії, творчої думки, струни, що бринять довго-довго. Затронути струни дитячих душ допоміг конкурс "Поезія мелодія душі", який пройшов в бібліотеці. Для старшіх класів була підготовлена книжкова виставка поетів літературного об`єднення Мелітопольщини "Чари поезії" 

четвер, 19 березня 2015 р.

Ювілей

Я вибрала долю собі сама...


19 березня виповнюється 85 років видатній українській поетесі - Ліні Василівні Костенко. Її знають і люблять мільони людей в Україні. Слухаючи її поезію, не можливо приховати захоплення красою і вишуканістю поетичного вислову.Талант Л. Костенко незаперечний, саме тому її поезія вражає кожного. На честь святкування ювілею бібліотека підготувала Панно улюблених віршів, де діти читали вірші поетеси з захопленням та надхненням. 
Видатна письменниця України торкається багатьох тем: це і духовні цінності, краса життя, природи, перше і вічне кохання, доля України та жорстокість війни і її наслідки.

понеділок, 16 березня 2015 р.

Ювілей письменника

Володар слів ясних і мудрих
19 березня виповнюється 120 років від дня народження  М. Т. Рильського  - видатного українського поета, перекладача, громадського діяча, директора інституту фольклору та етнографії Академії наук України. Понад 50 років працював поет у літературі і залишив нам велику і цікаву спадщину. Вшановуючи пам'ять видатного поета бібліотека підготувала поетичну панораму  «Вірний лицар рідної мови» та тематичну виставку «Незламний співець епохи».

понеділок, 9 березня 2015 р.

Пам`ятні дати


Кобзарю рідний, завжди з нами ти !
Твої слова для нас, як зорі.
Як сонце сповнена блакить.
Ти з нами жив колись у горі
І будешь в щасті вічно жить.
В. Сосюра
9 березня  -  день народження Т. Г. Шевченко, видатного українського поета, художника. Могуттям слова і глибинною правдою вже понад 200 років Шевченко б`є на сполах за кривди і образи, пробуджує гідність людини у кожному з нас, плекає і згуртовує націю, розбуджує історичну память, кличе на боротьбу з несправедливістю, єднаючи наше минуле, сучасне і майбуття. Разом з поезією Кобзаря ми навчаємося шанувати і любити рідну землю, рідний народ, рідну мову, рідну матір. Його твори для багатьох стали справжньою енциклопедією історії українського народу, донесли велич та героїзм козацької доби того часу, народжують у серцях найкращі почуття, такі як патріотизм та національну гідність. Саме у Тараса Шевченко ми повинні вчитися любові до України, її земліі героїв, поваги до самих себе і до інших народів.
"Шевченко - голос душі українського народу, його крик, 
сльози, стогін і разом із тим поклик гніву".
                                                                                              Браніслав Нушич
Народні прислівя про Т. Шевченка

  • Шевченкові твори, сіяють мов зорі.
  • Шевченко для людей - безсмертний Промітей.
  • Хто Шевченка прочитав, той багатший серцем став.
  • Тарасові слова - то правда жива.
  • Тарасів "Заповіт" облетів увесь світ.
  • Тарасів "Кобзар" - народу великий дар.

четвер, 5 березня 2015 р.

Ювілей письменника


6 березня виповнюється 200 років від дня народження П.П. Єршова,
 російського поета, прозаїка, драматурга.
В історію літератури Петро Єршов увійшов як автор одного твору - віршованої казки "Коник-Горбоконик" (1834), складеної їм в 19-річному віці. У цьому творі органічно поєдналися прийоми фольклорної та літературної казки, насамперед казок А. С. Пушкіна. "Коник-Горбоконик" так сподобався А. С. Пушкіну, що він зауважив: "Тепер цей рід творів можна мені і залишити". Подальші його твори не стали знаменитими літературними явищами. Хоча, немає жодного жанру, якого б не торкнувся Петро Павлович. Він писав лібрето до опери "Страшний меч", водевілі, поеми, балади, дотепні епіграми, створив цикл оповідань "Осінні вечори".  Але про них згадують дужу рідко. А ось казка.....
На сюжет "Конька-горбунка" були складені два балету - Ц. Пуні (1864) і Р. К. Щедріна (1959). Пізніше були зняті мистецький та мультиплікаційні фільми. Казку перевели на багато мов світу. 






вівторок, 3 березня 2015 р.

Це цікаво


Книга - один из самых близких друзей. В книгах мы находим ответы на вопросы, книги дают пищу для размышлений, книги воспитывают в нас человека, книги предлагают лучший интеллектуальный отдых и полёт воображения, потому что в книгах, в отличие от фильмов, нет ограничений на спецэффекты. Для читателей 20 самых интересных высказываний о книге. Читать здесь

Ювілей

Велика постать України: М. Вербицький
4 березня 2015 року виповнюється 200 років від дня народження Михайла Вербицького  (1815-1870) – українського священика, композитора, диригента, громадського діяча, автора музики на слова Павла Чубинського "Ще не вмерла України". Ця пісня стала національним та Державним гімном України. Вважається, що перше публічне виконання гімну України відбулося 10 березня 1865 року в Перемишлі, під час першого на західноукраїнських землях України Шевченківського концерту. Верховна Рада України ухвалила постанову про відзначення 200 - річчя від дня народження Михайла Вербицького та 150 –ї річниці першого публічного виконання національного гімну. Цей ювілей змушує бути небайдужим кожного українця, бо невмируща мелодія й слова: « Душу й тіло ми положим за нашу свободу» згуртували сьогодні націю. Ця мелодія й слова вже нікого не залишають байдужим. З нею щодня вмирають українці, й це вже не просто мелодія, це – наша гордість, біль і багато-багато сліз. 
В бібліотекою була підготовлена експрес-інформація «Історія створення національного гімну України».  Учні дізналися про історію створення гімну України, про автора слів українського етнографа, фольклориста, поета Павла Чубинського та про складну і трагічну біографію автора музики, українського композитора Михайла Вербицького.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...