середу, 30 грудня 2015 р.

Привітання!

Шановні читачі блогу!

Прийміть мої найщиріші вітання з Новим 2016-м роком та Різдвом Христовим. Нехай ці свята – вісники оновлення, мрій і сподівань – принесуть Вам і Вашій родині добро, мир і достаток. Бажаю, щоб у новому році Ви зробили все те, про що так давно мріяли. Щастя Вам, міцного здоров’я, здійснення найзаповітніших бажань. З Новим Роком !
Мавпа весела, Мавпа прудка,
Нам Новий рік вже принесла.
На ялинкову гілку присіла,

Ваш дім добром, як снігом, накрила

Ювілей письменника

Англієць, що кохав Індію

30 грудня виповнюється 150 років від дня  народження англійського письменника, поета, новеліста, лауреата Нобелівської премії з літератури (1907), «батько» Мауглі, Джозефу Редьярду Кіплінгу. Кіплінг був і залишається наймолодшим лауреатом, удостоєним Нобелівської премії «за спостережливість, яскраву фантазію, зрілість ідей і видатний талант оповідача». З Редьярдом Кіплінгом, ми вперше зустрічаємося ще в дитинстві, читаючи про дивовижні пригоди Мауглі, про химерну кішку, яка “гуляла, як сама собі знала”, або про чемне й допитливе слоненя, якого підступний крокодил ухопив за носа, що перетворився відтак на довгий хобот. Але спадщина Кіплінга зовсім не вичерпується “Книгою джунглів” та казками, однаково цікавими і для малечі, і для дорослих. До світової літератури Кіплінг увійшов насамперед як визначний новеліст, автор нарисів та романів, що перевидаються й досі десятками мов, і, звичайно, як поет, віршами якого захоплювалися Марк Твен, Бертольд Брехт, Ернест Хемінгуей та багато інших знаних і незнаних письменників та їхніх читачів… Найяскравіші твори Кіплінга: збірки оповідань «Три солдата», романи «Світло згасло» і «Кім», поеми «Балада про Схід і Захід» і «Остання пісня Чесного Томаса», знамениті «Книга джунглів» і «Друга книга джунглів», віршовані збірки « Сім морів » і « Білі тези », казки Старої Англії «Пак з Горбів»  « Нагороди  феї », збірка дитячих казок« Казки просто так ». 

пʼятницю, 18 грудня 2015 р.

День Святого Миколая

Святий Миколай - чародій, святитель, діточок покровитель

День Святого Миколая традиційно відзначається 19 грудня. Це одне з найрадісніших свят для дітей. Вважається, що діткам, які гарно поводили себе протягом року, він підкладає під подушку подарунки та солодощі, а хто не дуже добре – різочку Традиційним новорічним героєм Святий Миколай є для мешканців України, Каталонії, Німеччини, Бельгії, Польщі, Чехії. Подарунки він дарує дітям таємно, тому ніхто досі не розгледів, на чому він приїжджає, — на  крилатому коні чи білому віслюку. Проте точно відомо, що, на відміну від Санта Клауса та Діда Мороза, Святий Миколай не приходить з лісу, а спускається з неба. Про подарунки Святого Миколая складено безліч легенд. Одна з них пояснює походження традиційного носка для подарунків. Святий Миколай вирішив допомогти трьом сестрам, яких через бідність ніхто не хотів брати в дружини. Вночі напередодні Різдва він кинув їм через камінну трубу три мішечки із золотими монетами. Сестри в той вечір розвісили сушитися біля каміна свої випрані панчішки. У них то і догодили подарункові мішечки від Святого Миколая. Після допомоги трьом сестрам, Микола продовжував здійснювати підтримку для бідних городян, залишаючись непоміченим і дивуючи все місто. Він непомітно приносив у їхні будинки іграшки та теплі речі для дітей, ліки для хворих. Святий Миколай завжди приходить вночі. Діти країн Європи, що бажають отримати подарунки біля дверей або під вікном ставлять начищений черевик, а поруч з ним кладуть морквину або жмут сіна, щоб ослик Святого Миколая не пройшов мимо. Якщо в будинку є камін, то біля нього обов'язково вішається найбільший носок. За традицією у свято Святого Миколая діти отримують у подарунок солодощі, деякі дітлахи в передсвятковий вечір кладуть в черевик записочку, в якій пишуть, що їм хотілося отримати. На Україні, ж дітки шукають свої подарунки під подушкою. Одним із подарунків може стати книжка. А дізнатися, які книжки читати про Святого Миколая,  допоможе книжковий вернисаж "Святий Миколай, ти до діток завітай"

понеділок, 14 грудня 2015 р.

День вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС

А душа людська пам`ятатеме вас

В Чорнобиль нас покликала сурма.
Пішли полки в бузковий первоцвіт.
Щоб не настала ядерна зима,
Ми йшли туди, ми рятували світ!
Хоч знали всі, що далі – небуття,
І може, це останній наш політ,
Та щоб не зникло на Землі життя,
Ми йшли туди, ми рятували світ!
14 грудня Україна відзначає День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Завдяки самовідданості ліквідаторів, багато з яких заплатили за це життям і здоров’ям, аварія була локалізована. Їхній подвиг неможливо переоцінити – як не можна переоцінити значення того, що вони зробили. Їхній героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом. Ми не маємо права забути про самопожертву ліквідаторів аварій на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь. До цієї дати в бібліотеці оформлено книжкову виставку « Чорний птах гіркоі пам’яті».


Ювілей

Корифей української літератури

14 грудня відзначається 175-років від дня народження видатного українського письменника-гуманіста, класика української літератури, одного з корифеїв і фундаторів класичного українського театру, мецената й культуролога М. П. Старицького. «Батьком українського театру» назвав Михайла Петровича Старицького Іван Франко, відзначивши його видатну роль у становленні й розвитку вітчизняної драматургії. В українському театрі М. Старицький був і драматургом, і автором, і режисером, і організатором театральних труп. Його перу належать 25 п'єс це - «Не судилось», «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці», «У темряві», «Розбите серце», «Талан» та інші. Ще на початку літературної творчості, й особливо в останні роки життя, увагу майстра привертали історичні теми. М. П. Старицький автор багатьох історичних романів і повістей, а також драм «Богдан Хмельницький», «Маруся Богуславка», «Оборона Буші», «Остання ніч», у яких реалістично зображено минуле українського народу, його героїчну боротьбу проти турецько-татарських завойовників і польської шляхти. Крім драматичних творів письменник залишив багатий віршований спадок. Він був справжнім учителем молодих українських письменників і відіграв велику роль в організації літературного і громадського життя 1890-х рр.

середу, 9 грудня 2015 р.

День прав людини

Мої права - моя фортеця


Сьогодні Україна йде шляхом побудови правової держави. У цей період важливим є формування в учнів нового правового мислення, набуття знань про життєво необхідні закони й уміння використовувати їх у повсякденному житті. Отже, учні не повинні бути осторонь, оскільки молодь – це та сила, яка в змозі здійснити перетворення на краще та забезпечити майбутнє держави. Нормативно-правові акти створюються не для юристів, а для всіх нас, і тому кожен має право звертатися до них. До поняття «Права людини» людство прийшло не відразу. Вперше про права особистості заговорили французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо. Пройшло ще майже два сторіччя, перш ніж людство дозріло до поняття і прийняття загального кодексу прав людини. 10 грудня 1948 року Організація Об'єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини, що проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші). У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. Декларація не носить обов'язкового характеру. В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент у даному питанні. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини. Її принципи лежать в основі багатьох пактів, конвенцій і договорів з прав людини, укладених з 1948 року. Багато країн включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції. Не є винятком і Україна. Конституція України – основний Закон нашої держави увібрала фундаментальні положення Декларації, зокрема – про верховенство прав людини, рівність і непорушність прав, права людини на свободу і особисту недоторканість, на достатній рівень життя тощо. 
Але життя інколи подає нам такі уроки, що ми волею – неволею починаємо відстоювати свої права. Тому важливо сьогодні знати кожному хоча б ази правової абетки для захисту своїх прав. І в цьому допомогти може бібліотека. З 7-12 грудня проходить Всеукраїнський «Тиждень права». Не осталося осторонь цієї акції наша бібліотека. Для учнів школи була підготовлена виставка «Є право, є надія», на якій представлені довідкові, інформаційні, бібліографічні, ресурси, що висвітлюють питання прав і свобод людини та громадянина в різних державах. Для учнів старших класів підготовлена правова вікторина та розроблені буклети «Ти людина – отже маєш право».







вівторок, 1 грудня 2015 р.

День боротьби зі СНІДом

Убережи себе від СНІДу

1 грудня кожного року ми відзначаємо-день боротьби зі СНІДом. Як відомо, СНІД – одна з найважливіших проблем з якою людство увійшло у ХХ1 століття. . Це – особливо небезпечна хвороба, яка несе смертельну загрозу людству, інфекційне захворювання здатне за 10 - 20 років поставити рід людський під реальну загрозу вимирання. Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, жодна акція в цій області не обходиться зараз без неї. Ця стрічка як символ розуміння СНІДу була задумана навесні 1991 року. Її ідея належить художнику Франку Муру . Він жив в провінційному містечку штату Нью -Йорк, де сусідня сім'я носила жовті стрічки , сподіваючись на благополучне повернення своєї дочки - солдата з Персидської затоки. Стрічки як символ з'явилися вперше під час Війни в Затоці. Зелені стрічки , схожі на перевернуту букву "V" , стали символом переживань , пов'язаних з вбивствами дітей в Атланті. Художник вирішив , що стрічка могла бути метафорою і для СНІДу теж. І червона стрічка завоювала величезну популярність як символ співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДу. До цієї дати в бібліотеці була організована книжкова виставка-застереження «Знати, щоб жити», на якій зібрані фотоматеріали, журнали та книги , які застерігають дітей від необдуманих вчинків.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...