середу, 18 грудня 2013 р.

День Святого Миколая

19 грудня День Святого Миколая Чудотворця!

Як святого Миколая «привласнили» собі діти?
Спершу з появою шкіл при храмах святий Миколай став опікуном учнів: ця традиція теж ґрунтується на житії святителя, якому в дитинстві легко давалася всяка наука. Так, за хроніками відомо, що в XI ст. у Кельнському соборі в день пам’яті святителя учнів церковної школи обдаровували солодощами. З храму та школи свято поширилося на родину.

У середньовічній Німеччині саме напередодні свята Миколая матері вручали дітям новий зимовий одяг, інші обновки. Подарунок нового одягу у ті часи справді можна було вважати за привід для свята. Разом із вбранням діти отримували й солодощі — горіхи, сухофрукти та особливі солодкі хлібці з сушеними грушами, шкільне приладдя, зрідка іграшки, які клали в нові чи полагоджені й начищені старі черевики. Діти, котрі протягом року не слухалися батьків, діставали цього дня замість солодощів в’язку різок. Подібний звичай перейшов до Австрії, Голландії, Чехії, Словаччини, Польщі, Хорватії. У деяких країнах нечемні діти замість різки дістають вуглину чи картоплину.Часто святий Миколай приходить не сам. У деяких країнах Західної Європи супутником святого Миколая є ослик, який допомагає розвозити подарунки дітям. Саме для цього віслюка діти лишають біля черевичків кілька морквин, адже тваринка за нічну подорож втомиться та зголодніє.
В Україні День Святого Миколая здавна був значним і веселим святом, а в багатьох містах і селах на цей день припадало храмове свято. Цього дня всі «вітали сніжну зиму», а для дітлашні пеклося особливе печиво — миколайчики.

          Темної зимової ночі з 18 на 19 грудня святий Миколай сходить із небес до малюків. Подарунки підкладає завжди під подушку, за винятком хіба тих, які не помістяться. Миколай усе знає, та й янголи добре пильнують. Всі хлопчики і дівчатка отримають дари від святого. Й лише дуже неслухняні дістануть від Миколая різку та наказ виправитись до наступного року.

 Отож, вітаймо Святого Чудотворця, що загостив до нашого краю!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...