середу, 20 серпня 2014 р.

День Незалежності України

 День Незалежності України
Любіть Україну, як сонце, любіть,
як вітер, і трави, і води...
В годину щасливу і в радості мить,
Любіть у годину негоди.
В. Сосюра
16 липня в 1991 році, уперше було відзначено День Незалежності України.  В 1990 році 6 липня  - Верховна Рада Української РСР прийняла ухвалу Декларації про державний суверенітет України. Також, в той же день 16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР ухвалила ще один документ - постанову «Про День проголошення незалежності України». У цьому документі зазначено: «Зважаючи на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року. Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ПОСТАНОВЛЯЄ: Вважати день 16 липня Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України».
Через деякий час в тому ж 1991 році 18 червня, були внесені відповідні зміни до статті 73 Кодексу законів про працю Української РСР, після чого, в переліку святкових днів з'явився запис: «16 липня - День Незалежності України».
Так як 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила цей Акт про проголошення незалежності України, виникла потреба змінити дату святкування цього Дня. З цього приводу 20 лютого 1992 року Верховна Рада України ухвалила постанову „Про День Незалежності України ”. У ній зазначено: «Зважаючи на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року
Україно - мій духмяний дивосвіт.
 Голубінь над чистим золотом колосся,
 Через терни йшла до волі стільки літ,
 І настав той світлий день, коли збулося!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...