неділю, 16 листопада 2014 р.

День толерантності

Ми різні, але ми разом!

16 листопада - Міжнародний день толерантності, взаєморозуміння та культурного різноманіття народів. У 1995 році Генеральна Асамблея ООН запропонувала державам-членам щорічно 16 листопада відзначати Міжнародний день, присвячений толерантності, взаєморозуміння і культурному різноманіттю народів.

ТОЛЕРАНТНІСТЬ - це:


  •  Терпимість до інших людей, думок, вчинків.
  •  Прагнення до повноцінної реалізації своїх здібностей.
  •  Уміння розуміти і пізнавати інших людей.
  •  Стійкість життєвої позиції, цінностей та ідеалів.
  •  Толерантність - це якість особистості, що проявляється, коли взаємодіють два або більше осіб і ці люди чим-небудь відрізняються один від одного - кольором шкіри, поглядами, смаками, поведінкою..
  •  Толерантне ставлення грунтується на здатності до співпереживання і прагненні до взаєморозуміння. Воно може бути основою толерантної поведінки.
  •  Не буває абсолютно толерантних і абсолютно інтолерантних людей. Важливо те, чи є в нас прагнення до толерантних взаємовідносин.


Поради з формування толерантності.

1.Помніте, що найголовніші питання задаються не людям, а самому собі, але відповіді на них слід шукати разом. Пізнання себе, управління собою має стати постійною турботою кожної молодої людини. Особливої уваги потребує вміння керувати своїм емоційним станом.
2.Учітесь шляхом тренувань усуватися від свого звичного погляду і дивитися на проблему і людей неупереджено, виробляйте психологічний погляд стороннього спостерігача.
3.Становясь старше, все більше уваги звертайте на появу і подолання своїх вікових та професійних стереотипів. Зміна поглядів, думок і поведінки вимагає багатьох зусиль, великої внутрішньої роботи та активності.
4.Пом`ятайте, якщо інші не розділяють ваших точок зору, це не показник їх неспроможності.
5.Относітесь з іронією до значущості своєї персони, частіше посміхайтеся.
6. Не страждайте від того, що не все впорядковано, строго, правильно в навколишньої дійсності і людей, приймайте навколишній світ таким, яким він є, адже для нас цей світ - єдиний.
7.Взаімоотношенія з однодумцями і опонентами стимулюють когнітивні і творчі процеси, більше спілкуйтеся з різними людьми.
8.Будьте реалістами, не чекайте легкості в процесі позитивного самозміни, а головне, не очікуйте зміни навколишніх людей, але при виявленні змін щиро порадійте.
9.Еслі ви зацікавлені у продуктивному спілкуванні з людьми, звертайтеся до того позитивному, що в них є, повертайте людей до себе гарною стороною. Ніколи не критикуйте особистість, а давайте оцінку тільки негативному вчинку (не «ти поганий", а "ти погано вчинив").
10.Будьте терпимі до людських недоліків і слабкостей. У будь-якій конфліктній ситуації вчіться знаходити і пропонувати оптимальне рішення. Вмійте визнавати свою неправоту і при необхідності - вибачатися.
11.Делайте вибір самостійно, пам'ятаючи, що ніхто не може нам нав'язати толерантні відносини, і якщо ви вважаєте їх малоефективними і психологічно не готові їх прийняти, це ваше право.
12.Развівайте спостережливість, уяву, вчіться розуміти емоційний стан іншої, правильно тлумачити його поведінку.


«Ми жителі однієї планети, пасажири одного корабля».
                                             А. де Сент-Екзюпері

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...