пʼятницю, 20 листопада 2015 р.

Всесвітній день дитини

Свої права ти добре знай, їх шануй та захищай

20 листопада відзначається Всесвітній день дитини — свято, започатковане у 1954 році рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних націй. Саме ООН звернула увагу світової спільноти на необхідність досягнення взаєморозуміння з дітьми та забезпечення умов для повноцінного розвитку.
Життєвий досвід не тільки свідчить, а й вчить: не буде дітей - не буде держави. Діти – дзеркало будь-якої держави, вони її майбутнє. Коли страждає світ дорослих, страждає й світ дітей. Діти гинуть від голоду, воєн, хвороб. Статистика жахлива. Світова спільнота вирішила напрацювати правила та закони, які б захищали дитинство. 20 листопада 1959 року Генеральною Асамблеєю Організацій Об'єднаних Націй була проголошена «Декларація прав дитини», а в 1989 році – Конвенція про права дитини . Це найбільш повне усвідомлення прав дитини, прийняте міжнародним співтовариством. Права дітей отримали силу норм міжнародного права.

 Факти над якими варто замислитися!
  • Сьогодні у світі проживає 7 млрд. жителів, четверта частина яких – діти і підлітки.
  • Кожна четверта дитина у світі живе у небезпечних, нестабільних умовах.
  • Власна думка кожної дитини має для суспільства таку ж вагу, як і думка дорослої людини. Вчені довели, що діти, маючи невеликий життєвий досвід і рівень знань, успішно вирішують важливі завдання, витрачаючи на це менше часу, ніж дорослі. І вже тому заслуговують на повагу.
  • В Україні зараз існує понад 400 громадських об'єднань, які працюють для дітей і разом з дітьми. В нашій державі діє спеціальний закон про молодіжні та дитячі громадські організації.
  • Щороку в Міжнародний день дитячого мовлення, який припадає на середину грудня, понад 2000 теле - і радіокомпаній світу роблять все для того, щоб це право стало реальністю для дітей. Постійно зростає кількість дітей, які беруть участь у керівництві радіохвилями і демонструють свої таланти усіма можливими засобами.
  • У світі 10% населення, переважно жінок і дітей, змушені жити менш ніж за 1 долар на день. У багатьох країнах 10% дітей живуть нижче межі бідності. 30% дітей віком до 5 років страждають від сильного чи середнього недоїдання.
  • Щороку у світі від хвороб вмирає до 5 млн. дітей, з них 3,5 млн. – від хвороб, які можна вилікувати.
  • В Україні 169 тисяч дітей проживають у неблагополучних сім'ях.
  • Близько 250 млн. дітей у країнах, що розвиваються, працюють. Багато з них – на шкідливому і виснажливому виробництві.
  • В Україні майже 120 дітей із кожних 10 тисяч є інвалідами.
  • У загальноосвітніх навчальних закладах України навчаються понад 100 тисяч дітей з особливими потребами.

У цей день у бібліотеці була підготовлена виставка "Щоб сонцю і квітам всміхалися діти" та проведена акція  правова квітка "Знай свої права дитина"

Книжкова виставка "Щоб сонцю і квітам всміхалися діти"


Правова квітка "Знай свої права дитина"




Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...