понеділок, 4 травня 2015 р.

День Сонця

Як Сонце є, тепло і світло буде
Починаючи з 1994 р. для залучення уваги до можливостей використання поновлюваних джерел енергії європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (МТСЕ) (ISES-Еигоре), на добровільній основі організовує щорічний День Сонця - 3 травня. Ентузіасти й професіонали, громадські організації та фірми по всій Європі організують різного роду заходи, пов'язані з демонстрацією можливостей сонячної енергетики.

Сонце - найближча до нас зірка, в якої, на відміну від ycix інших, можна спостерігати диск. Сонце являє собою могутнє джерело енергії, без якої не можливе життя всього живого на Землі Воно постійно випромінює в усіх ділянках спектра електромагнітні хвилі від рентгенівських i ультрафіолетових променів до радіохвиль. Це випромінювання істотно впливає на вci тіла Сонячної системи: нагріває їx, дає світло й тепло, необхідні для життя.



Цікаві факти про Сонце

  • Температура поверхні Сонця може досягати рівня 6 000°С (при такій температурі будь-який метал або камінь перетворюється на газ, тому Сонце е газовою кулею).
  •  Вважають, що Сонце жовтого або помаранчевого кольору, але насправді, воно біле. Жовті тони Сонцю дає феномен під назвою «атмосферне розсіювання».
  • Сонце обертається довкола центру нашої галактики, Чумацького Шляху, роблячи повний оберт кожні 225-250 мільйонів років.
  •  Світло проходить середню відстань від Землі до Сонця (150 млн км) за 8 хв. Для порівняння: наступна найближча до нас зірка Проксима Центавра знаходиться на відстані 4 світлових років.
  • Сонце має діаметр майже 1 392 ООО км (приблизив у 109 разів більше діаметру Землі). Маса Сонця складає 98% маси нашої сонячнoї системи.
  • Якби Сонце було розміром із м'яч для футболу, Юпітер був би розміром як м'яч для гольфу, а Земля була б розміром з горошину.
  •  Між 1640 i 1700 роками на Сонці не було плям. Цей період, який називається мінімумом Маундера, збігся з «малим льодовиковим періодом» - загальним похолоданням на Землі, коли річки, які ніколи не замерзали, покрилися льодом, а сніг лежав цілий рік на всіх широтах. Зараз Сонце знаходиться на піку своєї активності.
  •  Сила тяжіння на поверхні Сонця в 28 разів більше ніж на Землі. Людина з вагою 60 кг на Землі, буде важити 1680 кг на Сонці.
  • Мінімальна кількість затемнень на рік - два. Сонячні затемнення в одній i тій самій місцевості спостерігаються рідко, оскільки їх видно лише у вузькій смузі тіні Місяця. Повне сонячне затемнення спостерігається в середньому 1 раз у 200-300 років. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...